От малки знаем, че баба винаги обича да ни гощава с нещо вкусно. Като вече пораснали хора, се наслаждаваме на прекрасните ? ястия, но като малки огромните порции бяха непосилни за нас. В България често обичаме да казваме, че бабите понякога не могат да преценят нуждите на малкия детски организъм и ни претоварват с огромни количества храна, което се оказва доста вредно.

Когато едно дете расте, то има нужда от определени вещества и е най-добре те да се набавят с храната. Но огромните порции не означават повече полезни вещества, а затормозяване на организма и понякога водят до затлъстяване.

Днешните деца не се движат толкова, колкото ни се иска. Съвремието ни им предоставя и други домашни забавления, които включват компютри и телевизионни игри. Когато движението отсъства и натоварим крехките тела с порции за възрастни, то това неизбежно води до нездравословно състояние. А в комбинация с бързите храни, снаксове и чипсове, които децата консумират почти ежедневно, положението става повече от притеснително.

Сега все повече се наблюдават различни стомашни нарушения в децата като гастрити и по-рядко язви, вследствие на неправилен режим на хранене, непълноценна храна. Преяждането също много спокойно може да доведе до нарушения. Статистиката никак не е ласкателна за броя на децата в предучилищна възраст, които страдат от наднормено тегло. Процентът се увеличава в първите класове, а тенденцията е все по-притеснителна.

Но колкото и да обичаме баба да ни приготви нещо майсторски и вкусно, също толкова добре трябва да помним, че децата трябва да се хранят с детски порции. Но едно не може да им се отрече на бабите – винаги избират възможно най-качествените продукти и приготвят балансирани храни, които дават много енергия.

В твърдението си не включвам онази „набори“ баби, които готвеха по старите български обичаи със запръжки и изключително мазно. По мои наблюдения те са вече малцинство. Повечето жени, придобили знанията си в кухнята от своите майки са се постарали да изключат пърженето и вредните количества мазнини от кулинарните си навици.

И колкото и да не се съгласявате понякога с бабите на вашите малчугани запомнете едно – те имат опит. Правили са грешки и са се поучили от тях и е добре понякога да се вслушвате в думите им… но само понякога.