Мъжете са от Марс, жените от Венера. Всеизвестен факт, който се заражда още от детските години и е съвсем естествен.

Затвърдих мнението си след като прочетох книгата „Как се възпитават момчетата“ на Стив Бидълф. В нея има няколко теории за периодите от развитието, които много съвпаднаха с моя мироглед. Също и чрез тях си обяснявам доста от поведението на моите деца. Ще споделя с вас и дано ви бъде интересно.

От раждането си момченцата са като всяко друго бебе – нуждаят се от своята майка. За тях тя е извор на храна, успокоение и любов. Неслучайно те се чувствай спокойни, когато чуят сърцето на мама – звук, който са слушали цели девет месеца. Този период продължава някъде до около 6-7 годишна възраст. До тогава трябва да се има предвид, че майката ще е авторитет.

Следващият период настъпва от завършването на детската градина до началото на пубертета. Тогава момчето осъзнава, че е момче и че има съвсем различни интереси от тези на мама. Все пак тя е жена. Тогава на преден план излиза бащата като водеща фигура. Таткото е човекът, който показва мъжкия сват на момчето и заедно имат много интереси. Тогава момчето вижда как тати се държи към мама и се държи по същия начин към момичетата. Затова бъдете внимателни.

Около 14-тата година от живота на момчето настъпва пубертетът. Тогава хормоните бушуват и бунтарството се развива, защото и критичното мислене се появява. В този периода нито мама, нито тати са авторитети. Те са просто хората, които „мрънкат много“. Затова е добре да се намери друга личност от мъжки пол, която да всява увереност и да дава подкрепа. Обикновено това са чичовци, вуйчовци и приятели на родителите. Важно е вие да изберете кой ще бъде този авторитет за детето, за да може да сте сигурни, че ще му дава правилни съвети.

Накрая завършвам с последния период, който е след навършване на пълнолетие. Тогава момчетата, които са съзрели, разбират, че са мъже. Обикновено и родителите го осъзнават и тогава е моментът да се обърнат един към друг с много любов. Разбира се, ако правилно са се развили останалите три периода.