Умора в погледа, сенки под очите, тънки кървави нишки по склерата, торбички, сивкави клепачи. Сухота, главоболие, замъгляване на образите, дразнене от светлина, зачервяване и усещане за чуждо тяло – всичко това са признаци на уморените очи. Причините са липса на сън или непълноценен такъв, постоянно четене, взиране в монитора на компютъра, продължителна работа над микроскоп или друга дейност, която изисква напрягане на зрението.

За да не чувствате дискомфорт в очите, най-добре правете редовни упражнение за погледа, използвайте капки тип “сълзи” и подходящ околоочен крем.

Упражненията: на всеки два часа си давайте по 5-10 минути почивка. Фокусирайте на близо и на далече и постойте поне 20-тина секунди със затворени очи. По време на работа с компютър мигайте често. Дразненето на погледа там в е резултат eyes cosmeticна непрекъснато променящите се, движещи и мигащи елементи на екрана. След работа или по обяд използвайте капки за изморени очи. Посетете вашия офталмолог, споделете за проблема и ако е необходимо, той ще ви изпише очила за компютър без диоптър.

Околоочният крем се използва сутрин и вечер. Има много подходящи марки като Vichy, L’Oreal, RoC, Academie, Gernetic, Eucerin и др. Изберете най-подходящият за вас с помощта на фармацевт.  Не забравяйте, че най-важна е хидратацията на кожата около очите за свежест, лекота и отнемането на чувството на тежест и дразнене.