Раждането на бебе в семейството е истинска благословия. Несъмнено е най-повратния момент в живота на човек и никой не може да те подготви за него. В грижите за мъничкото човече, които в началото са постоянни, понякога родителите забравят да полагат усилия и за собственото си благосъстояние. И това често ескалира, когато са намесени и мненията на роднини и познати.

В този момент всички коментари трябва да се оставят настрана. След приключване на т. нар. бащинство от 15 дни, единственият човек, който е постоянно до детето, е майката. Затова и грижите за нея не трябва да спират. Не очаквайте, че тя ще готви, чисти и подрежда, ще бъде отпочинала и щастлива. Умората е несравнима, защото си на разположение на всеки 3 часа по поне час и половина. И не, няма как да се спази правилото „спи, когато и бебето спи“. В такъв случай кой ще стерилизира шишета, ще изпере дрехите, ще просне, ще хапне, за да има кърма или просто за тонус, ще откъсне дори за малко съзнанието с нещо различни?

Наистина е много трудно и въпреки че има много уреди, които улесняват майката, то не я изключват. Затова с този текст ми се иска да призова първо татковците. Ясно е, че и вие сте изморени след тежък работен ден, но поне за няколко часа и няколко месеца се жертвайте и дайте малко повече от себе си. Когато се приберете, оставете жена ви да си почине, да гледа телевизия, да излезе или каквото реши, само за 2 часа. През уикендите вие ставайте, за да храните бебето или поне сутрин направете тоалета му и си играйте с него. Това много ще облекчи майката.

Приятели и роднини, и вие може да помогнете. Посещавайте родилката и бебето, ако те желаят, разбира се. Занесете готвена храна или купете нещо вкусно за хапване. Предложете помощ в почистването или извеждането на детето навън, за да може майката да свърши нещо или да си почине. Говорете и осигурявайте социални контакти.

Грижете се за майката, защото щом тя е щастлива и спокойна, и детето ще е.