Ръцете са огледалото на човека и издават не само неговата възраст, но и начина му на живот. Те са жертва не само на климатичните условия, а и на всички препарати, които използваме в ежедневието. Затова е по-добре да правим профилактика срещу вредните влияния, отколкото да лекуваме вече появилите се проблеми.

00021326Преди използването на каквито и да е мазила е добре да помислим как изобщо да предпазим ръцете си. Употребата на ръкавици е едно от най-елементарните предпазни средства. Хубаво е когато излизаме още с настъпването първите студове да слагаме ръкавици на ръцете и също така да използваме домакински ръкавици при боравене с перилни и почистващи препарати. Едни от най-големите врагове на ръцете ни са цигарите и алкохола, защото те водят до разрушаване на клетките и преждевременно състаряване на кожата.

Следващата важна стъпка за поддържането на красиви ръце е използването на подходяща козметика. За да предпазим ръцете си през студените месеци е добре да използваме кремове, които съдържат глицерин, лимонов сок и витамините А и Д. Глицеринът  примесен с равни части спирт или няколко капки лимонов сок, помага при грапави ръце. Ако кожата ни много суха е препоръчително вечер преди лягане да се маже със зехтин или бадемово масло. Веднъж седмично могат да се правят бани със затоплен зехтин, като ръцете се киснат в него за няколко минути, това помага за подхранване и възобновяване на кожата. Добавянето на 2-3 капки йод към зехтина предотвратява чупливостта на ноктите. Използването на крем е добре да стане наше задължение, като първа стъпка към красивите и здрави ръце.