Не знам за вас, но аз определено усещам, че т.нар. пролетна умора няма да ме подмине и тази година, особено след като превъртяхме часовникът с един час напред. Понеже аз самата опитвам да се боря със страничните ефекти на пролетта, зачетох се тук и там и реших да споделя впечатленията си с вас. Дано съм ви полезна 🙂

Причинете да се чувстваме уморени през първите пролетни дни се крият в удължаването на деня за сметка на нощта и преминаването от студено към топло време. Истината е, че колкото и да ни харесва пролетта, тялото ни физически не е подготвено за тази промяна и му отнема известно време да се приспособи към новите условия. Същевременно запасите от витамини и най-вече на витамин D в тялото ни са се изчерпали през зимата, защото тогава прекарваме значително по-малко време на открито, а храната ни е с по-ниска хранителна стойност. Комбинацията от тези фактори неминуемо отслабва тялото ни.

waking-upПоследствията е изпитвал всеки от нас на гърба си. Връхлита ни внезапна и сякаш непреодолимо умора. Постоянно ни се спи, не се чувстваме ползотворни и дори когато уж сме си починали, се нуждаем от почивка след почивката. Лично аз не се чувствам некомфортно в собствената си кожа, защото хем не ям много, хем все ми е тежко на стомаха. В комбинация с това пролетната умора неминуемо ни прави по-раздразнителни, непродуктивни и без тонус.

Какво можем да направим? Всъщност собствените ми наблюдения сочат, че пролетната умора се преодолява по-лесно, ако не създаваме условия да ни връхлети въобще. Ако през зимата се стараем да имаме физическа активност и се храним здравословно, доколкото е възможно, то по този начин поддържаме жизнения си тонус целогодишно. Личното ми мнение е, че най-важни са тренировките. Особено кардио упражненията, които ускоряват сърдечния ни ритъм и карат тялото ни да функционира на по-високи обороти. На второ място поставям сънят, който е препоръчително да бъде 8 часа на денонощие. Третият ключов фактор против пролетна умора е правилното хранене. Една изядена ябълка ще ви достави много повече полезни хранителни вещества, отколкото вафла, пакет чипс или каквото и да е сладко изкушение. Правилото  си го знаем: здрав дух – здраво тяло.