Колкото повече наближава Великден, толкова повече ми се преяжда Великденска салата. Знаем кои са трите основни съставки към нея – маруля, репички и сварено яйце. В този ред на мисли установих, че не знам почти нищо за репичките, които с такова удоволствие похапвам. Запитах се: какви са те, какво ми дават, когато ги ям? В търсене на този въпрос, се зачетох по темата и открих доста интересни неща. Представям ви част от тях:

radishesРепичките за разлика от други кореноплодни зеленчуци, съдържат около 90% вода в състава си. Това ги прави изключително нискокалорични и хидратиращи – в 100 гр. репички се съдържат от 10 до 16 калории. Това обаче не означава, че не са хранителни. Напротив! В състава им има редица полезни витамини и минерали, сред които витамини от група В, както и витамин С. Чрез тези вкусни зеленчуци можем да си набавим също така определени дози калий, цинк, фосфор и фолиева киселина, които са изключително важни за организма ни. От тях калият спомага за здравето на нервите и мускулните ни тъкани, както и за по-лесна концентрация и безпроблемно функциониране на бъбреците. В комбинация с високото водно съдържание на репичките, се улеснява процеса по детоксикация на тялото.

Репичките също така оказват благоприятно влияние върху храносмилането и уриноотделянето. Почистват кръвта и я зарежат със свеж кислород. Смята се, че редовната консумация на репички дори забавя до някаква степен образуването на ракови клетки!

Така че яжте си зеленета салата, сложете й възможно повече репички и се насладете на положителните им ефекти върху тялото ви.