Всички искаме да се чувстваме добре и да сме здрави. Здравето е от онези богатства, които започваме да ценим, едва след като започнем да го губим. Тогава се вкопчваме в него и упорито се опитваме да го задържим при себе си. Едно от първите действия, които предприемаме в тази насока, е да преосмислим начина си на живот и хранителните си навици. Някак си ни е втълпено, че плодовете и зеленчуците неизменно са полезни и ако ги консумираме повече, ще бъде по-здрави. Да, ама не съвсем…

Вярно е, че плодовете са богати на витамини, но те са също така богати на фруктозна захар, с чийто прием не бива да злоупотребяваме. Освен това състава им е изцяло въглехидратен. Не съдържат нито мазнини, нито протеини, а и двете са необходими на организма. Затова не можете да се храните единствено с плодове, ключът е в разнообразната храна.

192666

Плодовете трябва да се консумират разделно. Тъй като за тяхното усвояване се отделят определени ензими, силно препоръчително е да се консумират 2 часа преди и след друга храна. В противен случай организмът се затруднява в усвояването им и те престояват по-дълго време в стомаха. Респективно ще изпитате стомашен дискомфорт, подутост и тежест.

Плодовете се ядат ограничено. Макар калоричната им стойност да е по-ниска в сравнение с други храни, те все пак не могат да се консумират неограничено. Всичко трябва да е с мяра. Най-калорични между другото са авокадото, бананите и гроздето, които не е препоръчително да консумирате ежедневно.

Има разлика между свежите и сушените плодове! Сушените са силно дехидратирани и в следствие на тази обработка са лишени от витамин С, който винаги присъства при пресните. Иначе съставът им е приблизително еднообразен. Имайте предвид обаче, че някои сушени плодове са допълнително подсладени, за да бъдат по-вкусни.

Кога да хапваме плодове? Най-подходящите моменти са сутрин, преди обед или следобед. Така ще можете да ги консумирате по-лесно разделно. Не е препоръчително да се ядат вечер, защото плодовете дават на тялото чиста енергия. Ако тя не бъде изразходена веднага, вероятно ще започне да се трупа в тялото ви като запас. Все пак по-добре е да хапнете ябълка и да си легнете, отколкото парче кекс, шоколад или пакет бисквити.

И още едно, последно уточнение. Плодовият сок няма същите хранителни стойности, както целите плодове. Няма и как да е иначе, след като се лишавате от месестата част на плода.