Добрата хигиена е от изключителна важност. Замисляли ли сте се колко пъти на ден си миете ръце? А до какво се докосвате преди това: хващате се за опора в градския транспорт, отваряте вратата на офиса; ползвате външна тоалетна; разплащате се в магазина, прибирате рестото; държите се за перилата на стълбите или натискате бутона на асансьора? Обръщайки повече внимание на тези неща, вие ще съумеете да се грижите по-добре  за себе си.

hand-washing-660Миенето на ръце със сапун преди хранене и след посещение на тоалетната трябва да бъде за всички  автоматизиран навик. Може би не предполагате, но именно той ще ви спаси от неприятности. От липса на хигиена или лоша такава от болести, придружени с диария и често завършващи със смърт, всяка година заболяват над 1,5 милиона деца под 5-годишна възраст по целия свят. Това отчита Световната здравна организация. По последни нейни данни ниска е и цифрата на хората в развитите страни, които мият редовно ръцете си – едва около 34% . Това говори за ниска хигиенна култура и възпитание, но и безотговорно отношение към себе си.

Не забравяйте да миете ръцете си със сапун, докато сте навън  – влезете в ресторант за вечеря, похапвате фастфуд или контактувате с малко дете. Ако наблизо не е предоставена възможност за измиване, винаги можете да използват мокри кърпички или гел на алкохолна или друга дезинфикционна основа. Така ще си осигурите спокойствие, придружено с приятното усещане за свежест, а защо не и добро самочувствие.

За този важен навик – миенето на ръце,  Световната здравна организация определя и специален ден. На 15 октомври инициативата отбелязват над 80 държави по цял свят.