Всеки, който е отглеждал куче, без съмнение е изпитвал онази чиста и безрезервна любов, която искри от очите на любимеца му. Кучетата са винаги до нас – те са загрижени, предани и чувствителни. Те не могат да изразяват обичта си с думи, но намират много други начини, за да покажат, че ни обичат истински, а самото ни присъствие е достатъчно, за да размахат доволно опашка. В такъв момент инстиктивно се усмихваме от удоволствие, а те сякаш ни отвръщат с усмивка.

Следващият път, когато това се случи, не мислете, че си въобразявате. Според някои учени, кучетата имитират лицевите ни експресии. В основата на това явление стои хормонът окситоцин, наричан и Хормон на любовта. Той спомага да завържем взаимни симпатии и да изградим силни взаимоотношения както с хората, така и с домашните си любимци.

Например, когато целуваме или прегръщаме някого, когото обичаме, нивата на окситоцин се повишават с повече от 250%, което ни носи наслада и радост. Същото е и при кучетата. Когато го гушкаме или гледаме в очите, неговите окситоцинови нива се повишават над 120% от нормалното. Ето защо изпитваме онази специална връзка на безрезервна любов и доверие към четириногия си приятел.

По принцип кучетата са интелигентни същества, затова не е изненадващо, че изражението на лицето ни влияе и върху техните емоции. Сега отидете при кучето си, погалето го, дарете го с усмивка и вижте какво ще се случи.