За да бъдем адекватни в грижата си за света и за хората около нас, първо трябва да отделим нужното внимание на себе си. Но в забързаното ежедневие колко от нас го правят? Можем ли първо да отворим вратите на собствените си ум и сърце и тогава да мислим за всичко останало? Как да го постигнем?

В момента има хиляди страници литература на подобна тема. Вярвам, че всеки самостоятелно намира своите начини за постигане на мир и хармония. Точно затова и аз реших да ви споделя своя лесен, но изключително резултатен начин. Той се състои в нищо повече от една книга с 365 странички.

Става въпрос за „Отвори вратите към сърцето си“ на Айлин Кади. С това четиво се сдобих посредством моя приятелка. Тя е абсолютен фен на темата с позитивното мислене и открива най-невероятните материали в сферата. Така разбрала и за тази конкретна книга. Оказало се обаче, че вече не е в тираж, не се печата и занапред няма подобни възгледи. Единствено можело да се сдобие с нея чрез антиквариат. Но интересното тук е, че не във всички подобни книжарници я имало. Затова когато приятелката ми я открила случайно във Варна, закупила всички налични копия.

Първоначално, като получих четивото, си помислих, че е отново някоя дълбоко прехвалена книга с мъдри мисли. Грешах. Още от текста за първия ден – няма да го забравя този 30-ти септември, намерих много дълбок смисъл. Знаете, че всеки в себе си таи различни въпроси и се терзае по определени теми. Така и аз точно в този момент бях на кръстопът и се чудих какво решение да взема. Прочита на текста за точно този ден ми помогна, защото ме накара да променя изобщо гледната си точка.

И за следващите дни, и за други ситуации открих толкова много истини, които са толкова прости. Наистина не знам как да ви го опиша, защото чувството е невероятно и много облекчаващо. Сега чета тези кратки текстчета в книгата и сутрин, и вечер – защото мисля, че през деня ни се случват безумно много неща, влияещи на преценката ни.

Аз смятам, че съм на път да отворя напълно вратите не само към сърцето, но и към съзнанието си. Радвам се, че открих своята алтернатива. Може и вие да я изпробвате, а може от тези редове да ви дойдат много други вдъхновяващи идеи, за да постигнете блаженството на грижата и хармонията за себе си.