Стандартната грижа за кожата на лицето се състои от сутрешен и вечерен тоалет – измиване и тонизиране. Но ако на 20 години това е достатъчно, след 30 нещата започват да се променят.

Няма как да спрем времето и, искаме или не, след 30-тата годишнина то се отразява по-осезаемо. Производството на колаген в кожата намалява, а в допълнение с неподходяща козметика и неблагоприятни фактори, много бързо се появяват първите бръчици и отпускане на тъканта. Ето защо трябва да започнете да включвате допълнителни процедури за грижа, за да запазите кожата си здрава и сияйна.

Това означава, че в козметичната ви чантичка трябва да присъстват овлажнител, почистващ лосион и задължително слънцезащитен крем. Всички продукти, които използвате, трябва да бъдат напълно съобразени с типа кожа, който имате. В противен случай ефектът може да се превърне в дефект.

Първата стъпка към грижата за кожата започва с нейното почистване. Дори да използвате най-качествените продукти, те не биха имали влияние, ако кожата ви е замърсена. Мокрите кърпички са удобен, но не особено ефективен вариант, защото в някои случаи изсушават кожата или само разнасят мръсотията. Затова е хубаво да откриете подходящ почистващ лосион или гел без сулфати. Мицеларната вода също е добра опция за почистване и предпочитан продукт от много жени.

Нанасянето на тоник е задължително след почистване на кожата. Ако страдате от бързо омазняване, вземете си продукт със съдържание на спирт. Той е подходящ и за комбинирана кожа, като отстранява лъскавината на лицето. След тоника нанесете серум с колаген, ретинол или хиалуронова киселина, който помага за възстановяването на клетъчно ниво.

Започнете да добавяте и anti-age крем. Нека не ви плаши името, това е полезен продукт, който снабдява кожата с витамини и хранителни вещества и също се ползва от почти всички възрасти.

След 30 години е нормално да започне появата на малки тъмни петънца, които се дължат на мелатонима в кожата. По този повод дерматолозите предлагат да започнете да си набавяте естествени антиоксиданти, като витамин C например.

За да имате здрава и красива кожа, добре е да си създадете добри хранителни навици. Увеличете приема на пресни плодове и зеленчуци, като сведете до минимум захарта и преработените храни. Те разграждат колагена в кожата и предизвикват по-бързо стареене.

Колко бързо лицето ви ще покаже първите белези на стареене зависи от много фактори, но ако се грижите за кожата си и обръщате специално внимание на нейните нужди, ще забавите появата им.