По традиция всяка година приготвям домашни курабийки. Рецептата и на над 50 години и я знам от приятелка на баба ми. Единствената корекция, която съм нанесла по нея, е формата на изпечените бисквитки. Знаете, че преди не са разполагали с форми, а са използвали чаши. Моите курабийки са с форма на зайци и са любими на всеки, който ги опита.

Рецептата е много лесна, но за нея трябва да се снабдите със свинска мас – именно това е и тайната съставка, която им придава невероятен вкус. За приготвянето са ви необходими 5 яйца, 260 мл олио, 250 г мас, 4 амонячни соди, 500 г захар, половин кофичка кисело мляко и около 2-2,5 кг брашно. От тази доза се получават около 6 тави с курабийки.

Първо трябва амонячниите соди да се изсипят в киселото мляко и да „изкипят“. След това изсипвате захарта и разбивате. Към сместа добавяте яйцата, олиото и маста и отново разбърквате. Накрая приготвяте брашното, което трябва да е пресято, разстилате го, така че да се получи като вулкан и в сърцевината му изсипвате готовата смес. След това започвате да месите. Ако е необходимо добавете още малко брашно.

Оставете да втаса за около час или два. През това време подгответе две тави и точилка. Обособете мястото, на което ще разточвате и ще правите формичките. Поръсете го леко с брашно, за да не залепва тестото по повърхността. В купичка разбийте 2 или 3 жълтъка, а в друга сложете захар.

След като сте готови с всичко това може да започнете с разточването на тестото, което трябва да е дебело около един пръст. Направете в избраните формички и ги поставете в предварително намазана с олио тава. Отгоре ги намажете с жълтък и поръсете със захар. Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна. Всички тави трябва да са готови за около час.

Опитайте ги топли, хапнете си и на другия ден – пак са си вкусни. Аз ги добавям и към кошничката с яйца и се превръщат като страхотна декорация. Подарете на себе си и на семействата си вкусни курабийки. Очаквам да ми споделите как са се получили при вас.