Мъртво вълнение (така наричано и морско огледало) е феномен, при който морската повърхност изглежда гладка и без вълни. Това състояние на морската повърхност може да се наблюдава, когато няма вятър или други фактори, които да предизвикват образуването на вълни.

При мъртво вълнение върху повърхността на морето се отразяват множество светлинни лъчи, което създава впечатление за гладка и огледална повърхност. Този феномен може да се дължи на различни фактори, като липса на вятър, топлинна инверсия и други.

Избягвайте да плувате в райони, които са известни с мъртви течения и посещавайте само плажове с наблюдение и спасители. Ако не сте сигурни в морските условия, плувайте близо до брега, където можете по-лесно да се придвижвате и да се избегне евентуална опасност.

Ако усетите, че се измествате в посока, различна от тази, в която искате да плувате, постепенно се придвижвайте към брега паралелно на плажа.

Плувайте с компания, особено ако не сте опитни плувци, за да можете да си помагате в случай на нужда. Преценете текущите, силата на вятъра и другите условия преди да влезете в морето. Ако забележите нещо необичайно, по-добре изберете друг момент за плуване.

Да бъдем отговорни към себе си и да сме предпазливи в морето е от първостепенно значение и знанието за мъртвите течения и предпазването от тях може да спомогне за избягване на опасни ситуации.