Полагате ли някакви грижи за пиърсингите си без значение къде се намират те? Редовно почистване, дезинфекция и промивки, носене само на аксесоари от благородни метали и прочие. Има толкова много хигиенни рутини, които трябва да спазваме, за да не предизвикаме инфекции.

Първите си пиърсинги или „дупки на ушите“, както ги нарича мама, получих когато бях на 5. Спомням си първоначалните медицински обеци, които бяха с форма на сърце. Този момент ми е останал в съзнанието, защото малко след това изгубих едната си обеца в детската градина и се наложи пак да посетим лекарката, която ми проби ушите.

Когато бях в пети клас бе много модерно да се направи поне още една дупка. Така на лявото си ухо се сдобих с втора обеца. Направих го тайно от родителите си и дълго време се надявах да не забележат. Късметът бе на моя страна и им съобщих в точния момент, в който те да не ми се разкрещят.

Повече пиърсинги не съм имала намерение да си правя и затова разполагам само с тях. Наскоро обаче извадих малката втора обичка от дупката на едното си ухо и забелязах, че има някаква лепкава слуз по нея, мръсотия и усещах специфична миризма. Проверих и останалите си пробити дупки и се оказа, че с всички е така.

Реших да се консултирам с дерматолога ми, за да не се окаже някоя скрита инфекция. Ако и вие имате същия проблем, не се притеснявайте, не е нищо сериозно. Лекарят ме посъветва в края на всяка седмица така както почиствам ушите си, да преминавам и през пиърсингите. Бях чувала за дезинфекцирането им, но си мислих, че важи само за наскоро направените.

Истината е, че щом ние самите сме направили нещо по тялото си и искаме да го поддържаме, е необходимо да полагаме усилия. Запомнете, че задължително трябва да промивате пробитите дупки на ушите или където имате поне пиърсинг веднъж седмично. Използвайте спирт. След това внимателно почистете обицата и се стремете да премахнете всички наслоени мръсотии по нея. Оставете промитото място поне за 10 минути без аксесоара и едва след това го поставете.

Винаги носете обеци от злато, сребро, стомана или платина. Не използвайте тенекиени, които могат да възпалят мястото и да се наложи да лекувате гнойни рани. Полагайте правилните грижи и ще бъдете изненадани от резултата.