Децата трябва да се асоциират с правилните герои и чрез книжките на Светослав Кантарджиев

Детските книжки са толкова важни в живота на едно дете, колкото игрите и вниманието на родителя. Чрез тях то научава типове поведение, възприема стереотипи, заучава действия в ситуации, както и основните морални ценности – не кради, обичай,  разликата между доброто и злото и що е то благородната лъжа.

Затова много внимавайте, родители, какви книжки купувате на вашите палавници. Разбира се, за всяка възраст има определен тип. Най-малките чрез книгите научават повече за света, така че по-предпочитани са истории с растения и животни. По-големите се нуждаят от по-дълги и поучителни истории.

У дома имаме много книги, но не знам защо детето посяга най-вече към тези на Ню Медиа Груп – издателството на Светослав Кантарджиев.  Може би защото са от онези истории, които най-много се харесват на децата. Имаме „Василеса Прекрасна”, „Скъсаните пантофки”, „Вълшебната тиква”, „Патенцето Сивогушка”…

sivigushkaОбяснявам си този своеобразен феномен с образността на текста. Книжките на Кантарджиев не съдържат просто някакви абстрактни модерни реплики на героите и странни действия съвременен тип, а класически  разказ с ясни и умни слова на персонажите. Освен това илюстрациите са от онези, които само като ги погледнеш и ти става уютно. Напомнят майчина ласка и грижа. Реалистични и едновременно приказни са, а не изкривени и модернистични, та детето и родителят да се чудят какво е нарисувано.

В изданията от Светослав Кантарджиев има нещо особено. Някаква магия, която въздейства на децата. Може би тя е в размера и удобството за четене. Може би е в добротата и неподправеността на героите.

В определена възраст ежедневието на детето се състои от основните режимни моменти. Тогава е важно знанието за човешките взаимоотношения, за опасностите в света, да му бъдат поднесени под форма, която може да разбере и да осмисли. Приказките дават точно това – стойностен пълнеж с правила и принципи, разказани метафорично, но видими за малчуганите.

Затова моят съвет към всички майки и бащи, баби и дядовци е да четат на децата си и да ги поощряват сами да посягат към книгите. Този навик се възпитава тъкмо в семейството. А ако вие не четете, също нямате извинение да не приобщите децата си към клуба на четящите.

Чрез книгите детето придобива увереност, самочувствие и има усещането за сигурност, защото вече е разбрало какво може да се случи в реалността, вече е разбрало, че има мили, но и недобронамерени хора и ще знае как да се справя с тях в бъдеще. Също така приказките отварят пред детето много въпроси, на които родителят може да даде различни отговори и да засегне теми, които не би се сетил да обясни сам.

И така, споделих ви, че слабостта на нашата дъщеря са изданията на Ню Медиа  Груп на Светльо Кантарджиев. Споделете и вие приятели, кои книги се харесват на вашите деца, защото с тази статия можем да бъдем полезни на много родители, сега и в бъдеще.