Най-добре пазената тайна на моделите

Повечето от манекенките твърдят, че спят между 9 и 10 часа преди участията си в модни ревюта. Това, освен че им придава по здраве и лъчезарен вид и жизнен тонус, помага кожата им да изглежда блестяща и гладка.

Медицината е доказала, че добрият сън е неизменен антиейджинг елемент. И не само – докато спим, произвеждаме хормона мелатонин.. Епифизата произвежда серотонин, който се превръща в мелатонин. Процесът се влияе от редуването на деня и нощта и взема участие в регулирането на циклите на сън и бодуване.Този хормон спомага удължаването на живота благодарение на силното антиоксидантно действие и освен това носи следните ползи:

– Подобрява работата на имунната система

– Предпазва от рак

– Стимулира естественото производство на инсулин

– Забавя появата на Алцхаймер

– Предотвратява остеопорозата

– Помага в борбата със сърдечно-съдовите заболявания.

Поради изброените причини, мелатонинът е важен съюзник на дълготрайната младост. Трябва обаче да отбележим, че производството на мелатонин намалява след трийсетгодишна възраст, а това може да се компенсира по следните начини:

– Балансирано хранене и повишен прием на калций

– Ежедневно и умерено излагане на слънце

– Осигуряване на необходимите часове сън

– Избягване на стреса, на алкохола, цигарите и кофеина, които пречат на добрия сън и така лишават от необходимия серотонин.

Експертите правят проучвания, за да установят дали чрез изкуствено стимулиране на производството на мелатонин може да се отложи процесът на стареене. Това би доказало, че тайната на дълголетието се крие в собственото ни тяло.

Съвети за добър сън:

– Преди сън не извършвайте дейности, които възбуждат нервната система. Не гледайте телевизия или друг вид екран, не работете с компютър три часа преди да си легнете.

– Не приемайте никакъв кофеин поне десет часа преди сън.

– Вечеряйте поне три часа преди лягане.

– Няколко часа преди да си легнете намалете интензивността на осветлението в помещението, в което се намирате. Ако след всичко това още имате проблем със заспиването започнете да дишате дълбоко.

Обичате ли да си поспивате?