Прибирате се у дома след безкраен работен ден и след като потънете на дивана, е много трудно да си направите истинска почивка. На следващия ден имате среща за организиране, храна за приготвяне, телефонно обаждане на родителите ви, да се грижите за децата … списъкът с нещата, които трябва да направите, се превръща в истинска мъка. Може дори да мислите, че почивката у дома след работа може да е невъзможна. Но грижата за себе си е нещо изключително важно, за да поддържате психическото си здраве. Ето няколко съвета.

Оставете работните си задължения на работа

Първата решаваща и много очевидна стъпка е да спрете да мислите за работа в извънработно време. Спокойствието трудно ще дойде, ако продължите да се притеснявате за това, което се случва вътре в офиса, дори когато сте извън него. Оставете притесненията и проблемите си на работа. Насладете се на живота извън него и, ако е необходимо, изключете мобилния си телефон, когато се приберете.

Облечете удобни дрехи

Важно е да се чувствате достатъчно удобно в дрехите си, за да си починете ефективно. Свалете обувките, излезте от официалното си облекло и облечете нещо по-спокойно, като свободна блуза и шорти или торбисти панталони. А ако най-удобната ви дреха е пижамата – защо не?

Правете разтягания

Мога да ви предложа две много добри упражнения:

Упражнение за разтягане на кръста:
Легнете по гръб разтворени ръце встрани, така че да са перпендикулярни на тялото ви.
Повдигнете десния крак и използвайте лявата ръка, за да пренесете десния крак отгоре над левия крак и към земята.
По време на процеса завъртете главата си в противоположната (дясната) страна.
Останете в това положение 30 секунди. Сега бавно се върнете в първоначално положение и повторете процеса в обратна посока.
Повторете процеса още два пъти.

Упражнение за разтягане на тазобедрената става:
Легнете по гръб, повдигнете десния крак и използвайте двете си ръце, за да го издърпате към гърдите.
Задръжте позицията за 15 секунди.
Направете го с другия крак.
Повторете тази процедура два пъти.

Тъй като темата е доста обширна, смятам да продължа с останалите съвети следващият път.