Както обещах, ето още няколко съвета за това как да се грижите за себе си след дълъг, стресиращ ден.

Стойте добре хидратирани

Пийте много вода, тъй като тялото ви е склонно да се дехидратира, когато сте под стрес. Също така имайте предвид риска от уринарни инфекции, които също могат да бъдат причинени от липса на хидратация.

Медитирайте

Противно на това, което мнозина мислят, няма нищо мистично или религиозно в медитацията. Медитацията може да бъде практикувана от всеки и носи огромна полза. Научно доказано действа срещу безсъние, депресия, тревожност и липса на концентрация. Ето как работи:

Затворете очи и си представете нещо спокойно. Вместо да се опитвате да изпразните ума си от негативни мисли, процесът на визуализация ви позволява да се концентрирате върху по-положителните.
Умствените образи на морето или красив парк имат страхотен успокояващ ефект.
Можете също така да поставите музикален фон, който да ви помогне в процеса или просто да намерите подходящо видео за водена медитация.

Отпуснете се с хубава музика

Музиката има невероятна лечебна сила над безпокойството. Без значение дали предпочитате да слушате релаксиращ джаз, съвременна денс музика или звуците на природата, най-важното е да изберете тип музика, която да ви кара да се чувствате добре.

Вземете си топла вана

Много е трудно да останем под стрес след дълга гореща баня. Водата има успокояващ ефект върху тялото, ума и душата; така че не забравяйте да „почистите“ неприятностите си след изморителен ден на работа.

Правете упражнения за уморени очи

С годините зрението ни има тенденцията да се влошава и, разбира се, многото часове работа пред компютър не помагат в това отношение. Затова направете няколко прости упражнения:

Погледнете вляво, но не мърдайте главата си. Просто задръжте вниманието си върху обект, който можете да видите.
След това преместете очи вдясно. Направете това пет пъти и направете почивка.
Повторете процеса три пъти.

Смейте се

Смехът вероятно е най-добрият начин да се отпуснете у дома след работа. Той не само намалява емоционалното и психическото ви натоварване, но и увеличава антистрес хормоните. Гледайте комедии по телевизията или поговорете с този ваш приятел, който най-много ви разсмива. Смехът може да укрепи имунната система, да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания, да се пребори със стреса и дори да премахне бръчките.