И Светльо Кантарджиев застана против новите изменения в НК, засягащи културното ни наследство

Привет и от мен в това странно утро! Казвам странно, не защото е наполовина пролетно-наполовина зимно, а защото е утро в една преобърната държава. Тази нощ не можах да спя, по мисли за новите изменения по проекта за Наказателния кодекс що се отнася до опазване на културното ни наследство. А конкретната причина, поради която не мигнах, е цялата ми библиотека, която е събирана още от дядо ми, който дори е слягал своя печат на книгите. Това са не една или две, а над 500-600 издания между които класици, руски белетристи и немалко атласи по изкуства.

Ако се приеме проекта за измененията най-вероятно ще трябва да регистрирам  всичко, тъй като определено по-голямата част от изданията ще се окажат с висока културна стойност. И ще трябва да съм крайно прилежен, защото именията съдържат наказателни санкции до 4 години затвор, ако пропусна нещо и до 6 ако пропусна повече от 3 неща.Моето мнение е, че в този си вид това предложение е не само граничещо с абсурдността,  но ни поставя и в едно сюрреалистично битие – извадено от книга или фантастичен филм.

33Слава Богу, по този повод реагираха навреме и колекционери, и антиквари,  и  арт търговци. Последното, което четох от тази сутрин беше изявлението на Светослав Кантарджиев, учредител на Фондация „Мизия? за опазване на културни ценности и член на Съюза на колекционерите, който също се обяви против подобни проекти. Споменавам точно него, тъй като ми направиха впечатление думите му. Много добре обърна внимание на възможността да изникнат редица казуси по въпроси също като моя. Кои вещи са културни ценности, кои точно трябва да се регистрират, кои да се идентифицират, колко време отнема процеса на идентификация, какво ако вещите са по наследство, или пък купени, ако не зная , че трябва да регистрирам иконата в хола и т.н. Някой изобщо замисля ли се, че за малостойностни вещи, които могат да се окажат културна ценност (за които собственикът им не е подозирал, например тефтера с народни готварски рецепти на баба му, или плетените на една кука постелки от прабаба му) могат да се заведат дела за десетки левове. Така ще се пръснат грешни пари по съдилища и непременно ще пострада икономиката на страната. И Светльо Кантарджиев и други личности като Кирил Христосков, проф. Валери Стефанов и адв. Светлин Русев обърнаха внимание, че подобни изменения в НК ще засегнат най-обикновените хора. Защото колекционери и антиквари отдавана са свършили тази работа.

Моето мнение, че законът е доста тенденциозен и задължаващ. В една страна законотворческият процес е най-отговорната дейност, защото регламентира някакъв ред и служи за осъществяване на контрол, но нашият съвсем съзнателно бих определил като опорочен, защото допуска закони, които защитават интересите на политическия ни елит или са недомислени, както в случая.