imagesОпасността се крие навсякъде около нас. Тя е в проявите на природата, в ежедневието, дори в най-простите ни битови занимания. Някои хора обаче са избрали опасността. За тях тя се е превърнала в тяхна професия. 5 от най-рисковите професии смятам да споделя днес с Вас:

1. В моята класация номер едно заемат миньорите. Според мен няма нищо по-опасно и по-неприятно от това да работиш под земята – копаейки, извозвайки, строейки галерии. Тези хора несъмнено са родени с лъвски сърца, рискувайки живота си през всеки един ден от годинаta, слизайки във земните недра, без да знаят дали няма да се случи взрив, срутване или наводнение. Без да знаят дали ще излязат.

2. Пожарникарите. Независимо доброто оборудване, борбата с огъня, изправянето пред лицето на смъртта коства огромно количество храброст. Не рядко има пострадали в опитите си да спасят живот – изгаряния, задух и др.

3. Обръщам внимание на рибарите. Не го очаквахте, нали? Рибарите работят при всякакви климатични условия, при небивали клатушкане и всякакви остри и заплитащи се атрибути. Опасност се крие и при най-малкото морско вълнение, при внезапно развихрила се буря, при неизправност в плавателния съд. Възможни са подхлъзвания, оплитане в мрежите и не малко падания зад борда.

4. Тук  поставям пилотите и авиоекипажът. При тях мерките за сигурност са най-жестоки, но и при най-малката неизправност… ами шансовете за спасение са жестоки.

5. Лекарите. Тук имаме цял куп предписания за сигурност, но и цял куп атакуващи човешкото здраве фактори. В особено незавидно положение са медиците, грижещи се за хората с тежки заболявания, преносими по въздушнокапков път. Риск се прие при най-простото изкашляне, има опасност от порязване и убождане по време на операции и др.

Могат ада се изведат още много рискови професии от гледна точка степен на стрес, география, политически особености. Възможни са безкрайно много класации по различни критерии.  В тях ще намерят място сапьори, каскадьори, шофьори на тирове, космонавти, военни и др. Моята е абсолютно любителска.