posture-woman-improve-woman-book-headВървя си вчера и гледам хубави млади момичета, изпипани от всякъде – облечени, гримирани, фризирани. Но нещо в тях не е наред! Изминаха няколко секунди преди да установя какво точно ми боде очите. В един момент установих, че е позата на телата им. Напоследък не рядко ми се случва да виждам  изгърбени хубави млади момичета или пък такива със слонска походка. Именно тези две неща могат да развалят цялостното излъчване на една жена.

Спомням си, че като по-малка и аз имах подобни проблеми. Криех гърдите си с рамене и вървях като мечка. Имах обаче и амбициозна баба, която полагаше големи грижи, за да позаличи тези мои навици. Редовно слагаше точилка зад раменете ми и книга на глава ми. Научих се да балансирам идеално.  За добра походка ми чертаеше права лента с хартиено тиксо на пода и ме наблюдаваше докато не я изминавах поне трийсетина пъти. Въпреки “тормозът” за мен това време беше страшно забавно, защото баба ми съумяваше да го превърне в детска игра. Стана ми навик и даже сега нерядко си слагам книга на главата и внимавам да държа брадичката си вдигната.

Чувала съм, че изгърбването се среща най-често при жени с едър бюст, а подскачащата походка при хора с дребна фигура. Разбираемо, но мисля, че всяка жена трябва да полага грижи за тялото си. Стойката определя как ще ни възприемат околните и е важна, защото предпазва тялото ни от изкривявания. А те пък могат да доведат до сериозни гръбначни изменения, ошипявания или деформация на петите.

Така че, с малко повече внимание към стойката, защото добрата поза на тялото прави жената красива.