Всеки от нас има своите отличителни действия, които го правят това, което е. За някои хора те са приемливи, а за други са просто като странен навик. Но какво точно означава това, защо го правим и кой е моят – продължете да четете.

Първо ми се иска да обясня научно какво точно представлява странния навик. Той се отнася до необичайно или нетипично поведение, което индивидът извършва регулярно. Тези навици често се различават значително от социално приетите или обичайните действия и могат да варират от леко необичайни до изключително нестандартни действия. Обикновено се дължат на психологично и емоционално състояние в дадения момент.

Странните навици варират значително и са изключително индивидуални. Един от най-необичайните навици, за който може да чуете, е трихотиломанията – принудителното издърпване на собствена коса, което може да включва дори веждите и миглите. Това е поведенческо състояние, което често се разглежда като начин за справяне със стрес и напрежение. Именно това е и моят странен навик, но аз се ограничавам само до дърпането на долен кичур от косата ми.

Когато се поразрових малко повече, се оказа, че трихотиломанията е психологическо състояние. Това поведение често е свързано със стрес, тревожност или емоционално напрежение. Лечението може да включва когнитивно-поведенческа терапия и дори прием на медикаменти, за да се помогне на човека да разработи стратегии за справяне с принудителното поведение.

Аз също предприех мерки и запазих своя час за психотерапевт. Надявам се да успее да ми помогне за справянето с моя странен за мнозина навик. Резултати ще споделя в блога за другите с поведение като моето. Лечението може да отнеме време, затова не очаквайте скоро текст по темата.