Ако бяхме атлети, основната ни дейност щеше да бъде бягането. Това не означа обаче, че нямаше да извършваме и други упражнения за мотивация и надграждане на способностите ни. Същото се отнася и за креативността.

Тренирайки творческата си дейност, ние се грижим за нейното развитие, но ако искаме да я разгърнем в пълния ѝ потенциал, трябва да внесем и малко разнообразие. Или с други думи – да се превърнем в машина за идеи.

Например може да пробваме да се разгръщаме в различни идеи всеки ден. Те може да имат общо с работата ни – например „5 начина за намиране на нови клиенти“, или да не са свързани с нея – например „5 идеи за заглавия на хитови филми“ или „10 технологии, които ще накарат котките да говорят“.

Може да звучи абсурдно на пръв поглед, но в действителност ще разберем, че по този начин насърчаваме нестандартното си мислене и работим върху вдъхновението и креативността си.

Постоянството също е важно. Всички знаем, че повторението е майка на знанието и както в спорта например, така и в творческата дейност, ако правим едни и същи упражнения отново и отново, ще надградим способностите и ще свикнем бързо с темпото.

Понякога вдъхновението може да ни чака в парка или в зимната градина, докато ние го търсим в офиса. Затова трябва да разнообразяваме и средата си. По време на разходка може да ни споходят куп интересни идеи, вдъхновени от на пръв поглед семпли, ежедневни неща.