Имате ли си любими зимни дрехи? Аз обожавам кашмирения си пуловер. Той е синоним на нежност и мекота и ме предпазва от студа, както топла прегръдка от любим човек. Разбира се, много мои приятели се въздържат от покупката на кашмирени дрехи, заради цената, която държат, а и специалните грижи, които материята изисква. Но аз смятам, че, за да получаваш, трябва и да даваш в замяна. Затова ще ви опиша основните стъпки, чрез които се грижа за кашмирените си дрехи.

Тъй като е доста деликатен и изискан, не е препоръчително кашмирът да се носи като всекидневно облекло. Също не е хубаво твърде честото пране на дрехата. Просто, след като я съблечем, трябва да я оставим на проветриво място, за да запази качествата си.

Понякога на нов пуловер или шал се появяват топчета или мъхчета. В такъв случай е добре да изберем пилинг машинка от магазина. Има ги почти навсякъде и не струват много. В краен случай може да ползваме и самобръсначка, но трябва да бъдем много внимателни, за да не нараним плата.

Вярвам, че въпросът, който вълнува повечето, е свързан с прането на кашмирените дрехи. Най-добре е да бъдат прани ръчно с деликатни прахове. Ако искаме да използваме пералнятя, температурата не бива да надвишава 20 градуса, за да не се развлечат или свият материите.

Вече изпрани, дрехите не бива да се оставят в сушилнята или да се излагат на пряка слънчева светлина. За да избегнем отново разтягане на материята от тежеста на водата, трябва да я изстискаме деликатно и оставим да изсъхва в полегато положение – на дивана например.

Не на последно място – кашмирът не се глади.

Спазвайки тези прости правила, кашмирените ви дрехи ще изглеждат като нови и няма да загубят формата си.