Есен е, температурите падат и е крайно време балконът да се зазими бързо, а растенията на него да се предпазят от измръзване. Знаете ли как да се погрижите за цветята през студените дни?

Не е изненада, че растения като лимон или портокал са особено чувствителни към ниски температури. Олеандрите пък са най-приспособими към студените дни и нощи. Преди всичко растенията обичат светли места, но не и прекалено слънчеви, а температурата е добре да не надвишава 15 градуса. На прекалено топло издържа хибискусът или стайните растения, които през лятото могат да стоят на балкона и се чувстват добре на стайна температура.

Добрата циркулация на въздуха също е важна, така че изключете мазетата и приземните етажи от списъка с подходящи места. Ако имате зимна градина, тя ще е идеална за вашите растения. Тъй като обаче, тя е изключително рядка в апартаментите, като компромисен вариант могат да се използват и гаражи, работни помещения или остъклени стълбища или закрити тераси.

Преместването на растенията на подходящо място не е единствената стъпка за тяхната грижа. Не забравяйте, че и през студените месеци се нуждаят от редовно поливане. Можете също да добавите витамини и минерали към почвата, които се продават във всеки цветарски магазин.

За да предпазите корените от замръзване, можете да поставите саксиите върху керамични крачета или дървени летвички, за да ги изолирате от студения под.