На много от нас се е случвало да имат зачервяване или лек обрив след като са носели бижута от не благородни метали. Те са по-евтини и доста некачествени. Независимо че ни изкушават с привидно добрата си изработка и блясък, всъщност могат да причинят много дискомфорт на тялото ни. Най-често това са сърбеж, зачервяване, поява на ситен обрив или петна.

Това може да се дължи на неправилна изработка на бижуто – т.е. при недобро заглаждане на метала наличието на дребни грапавини може да предизвика дразнене.

Вторият вариант е използването на сплави като никел или хром. Това са елементите, които най-често се използват при изработката на бижута. С никел, например, се полират бижутата, за да изглеждат по-бляскави.

fake

Тъкмо той обаче е алерген за много дами. Доказано е, че алергия към никел проявяват над 10% от жените по света. Тъкмо такива дами е добре да избягват бижута, закупени от случайни магазини. Тенекетата, които се предлагат в много магазини, независимо дали са по-евтини, или пък по-големи и позиционирани в Моловете, то те носят риск за кожата.  Първото, което ще ви направи впечатление, при носенето на такива бижута, е позеленяването на кожата на мястото, на което сте ги носели и загуба на цвета на самото бижу.

Обикновено обривът идва след няколко часа от носенето му. Ако получите такъв, най-добрият начин да действате е като премахнете незабавно бижуто да измиете кожата с топла вода. Приложете и локална терапия – крем против кожни раздразнения или универсален крем за успокояване на кожата. Ако такъв не подейства, по-добре се консултирайте с дерматолог. Той ще ви каже най-добре какви мерки да предприемете, за да избегнете повторна поява на възпаление.

За напред подбирайте внимателно бижутата си. Най-добре носете украшения от чисто злато или сребро. Друг препоръчван метод е да лакирате с обикновен прозрачен лак повърхността на бижуто, което ще носите – синджир, гривна, пръстен, часовник и да го оставите да изсъхне. Ефектът обаче е временен, защото само след няколко дни лаковото покритие може да се излющи. Ако обаче изключително държите да носите съответното бижу на някакъв повод, само за няколко часа, то този малък трик ще ви свърши работа.