В разгара на лятото интензивната защита на кожата от слънчевите лъчи е нещо напълно естествено, дори задължително. В края на пролетта и ранното лято обаче, когато слънцето още нежно гали и не е така силно, много хора пренебрегват слънцезащитните продукти, което е грешка.

Например по това време, нанасянето на лосион с фактор е много важно. Това е така, защото кожата не е свикнала със слънчева светлина след тъмните зимни месеци. Основна самозащита възниква само с течение на времето чрез повишена пигментация. В допълнение, на бледата зимна кожа липсва така нареченият светъл калус – защитно удебеляване на роговия слой, което също постепенно се развива чрез контакт със слънцето.

Защитата на кожата от слънцето е толкова важна през преходния сезон, тъй като UV-интензитетът вече може да бъде особено висок. Защо? Озоновият слой все още е много тънък през първата половина на годината и следователно позволява високо ниво на UV-лъчение да проникне.

Друг подвеждащ факт са меките температури: слънцето просто все още не се чувства толкова силно. Но това е измамно. Тъй като UV интензитетът няма нищо общо с температурата. UV лъчението не се усеща. Едва когато кожата се зачерви, забелязваме последиците от ултравиолетовото лъчение. Но тогава, за съжаление, вече е твърде късно. Не е задължително дори слънчево изгаряне – всяко зачервяване, колкото и леко да е, винаги означава увреждане на кожата. Може да е сигнал и за слънчева алергия дори.

Затова, ако наистина искаме да сме сигурни, че кожата ни не е увредена, може да използваме и специален слънцезащитен крем. Препоръчва се защитен фактор най-малко 30. А тези, които искат да бъдат още по -сигурни, избират още по-високо ниво на защита (например SPF 50).

Важно е да помним, че не само кожата на лицето се нуждае от слънцезащита. Ръцете, шията, деколтето и всички други области, които не са покрити с дрехи, също трябва да бъдат защитени. И още един съвет: слънцезащитата не спира само с кожата. Очите също са чувствителни към UV лъчение. Затова слънчевите очила са нещо повече от модерен аксесоар и допълнение към визията.