Когато стане дума за храна, имам много какво да пиша (даже започвам да си мисля, дали да не си направя и кулинарен блог 😉 ).

Както всички знаем приказката за важността на закуската, така всички обичаме няколкото вида закуски, с които можем да зарадваме близките си. При това става въпрос не за някакви си рецепти, а за това да приготвим традиционна сутрешна трапеза за някоя географска ширина.

Я да видим кои са ни известни – английска (бекон, яйца, тост, боб, домати, а може би и гъби – наистина питателно), американска (Върху дебели палачинки добавят сироп /в Канда – кленов/, йогърурт, а понякога и нареждат плодове или бекон – спрямо вкусовете), френска (кафе и кроасан), италианска (състои се от кафе, сок и пълнозърнеста питка или бишкоти, а често закусват и брускети) и… май толкова.

А какво ще кажете да пробвате нещо малко по-различно, като си останем на нашия си континент, и се разровим да видим какво има в други краища на Европа?

Португалската традиционна закуска се състои от кафе или капучино със сладък или солен мъфин,  хляб с мармалад или сладък кекс.

Испанците пък приготвят чурос (churros) и топят в шоколад. (Едва ли все пак всеки ден го ядат, но това е просто уникално!).Churros-with-Chocolate

Полската закуска се състои от бъркани яйца, домати върху препечен хляб с масло. Понякога се добавя и мед.

Немците пък обичат питки с шунка и други колбаси, масло и кисели или пресни краставички.

Ще се възползваме, че Москва се води в Европа и ще включим и руснаците в списъка. Те приготвят елда с пържени гъби или прекрасните блини – нещо като банички или мекици с извара или сирене и кисело мляко.

Традиционната турската закуска пък се състои от месо, приготвено със сирене, яйца, маслини, кисели краставички – може да са запечени заедно или сурови по отделно върху арабски хляб.

А какво приготвяте вие у дома и кое според вас може да се нарече традиционна българска закуска?