Успешни практики от Мило Борисов за отговорна игра

По време на празниците много хора решават да пробват късмета си и в игралния сектор чрез залагания или различни онлайн и офлайн казино игри.

Играта и емоциите са тясно свързани и когато дори едното надделее, често се стига до неадекватни реакции и поведение. Ето защо е важно играта да бъде умерена и контролирана. Това е и основна цел на единствената за момента у нас фондация за превенция от хазартна зависимост. Нека ви разкажа повече за нея.

Организацията носи името „Отговорна игра“ и е създадена в началото на 2015 година като осъществява дейност в полза на обществото. Учредители на фондацията са Мило Борисов и сестра му Роси МакКий. Интересното в случая е, че Борисов е сред доайените в игралната индустрия, а компанията му Телематик Интерактив България АД притежава лиценза на букмейкъра Palms Bet.
За краткия период от създаването си до днес брандът се наложи като една от най-големите онлайн платформи за спортни залози и игри в България. Физически обекти пък вече могат да бъдат открити в едни от най-големите градове у нас – София, Варна, Пловдив, Русе, Бургас, Плевен, Велико Търново, Кърджали, Велинград.

Лично на мен добро впечатление ми направи фактът, че посещавайки домейна на Palms Bet, потребителите имат достъп и до специализирана страница, отвеждаща до инициативата за отговорна игра. Там са посочени ясните признаци за потенциално хазартно пристрастяване и са посочени възможности за получаване на съвети и откриване на професионална помощ. Именно в това се изразяват и стратегическите приоритети на фондацията. За постигането на нейните цели, свързани с изграждането на здравословни навици за игра сред потребителите, периодично се провеждат информационни кампании, обучения и се работи съвместно със специалисти от различни клиники.

Може би тук е моментът да уточня, че не е задължително хазартът да води до пристрастяване, въпреки това, както и при други занимания, съществува процент от хора, които са по-податливи и за тях представлява потенциален риск за развитие на поведенческо отклонение. Някои от сигналите, които могат да помогнат да определите каква роля изпълнява играта в живота ви или в живота на ваш близък, са да си отговорите на:

• имате ли желание да играете повече дори след загуба;
• трудно ли ви е да спрете с играта, въпреки загубите и негативните емоции;
• играете ли дори по време на работа, опитвайки се да възвърнете загубите и умножите постъпленията.

Ако отговорите са положителни, професионалната помощ и подкрепа са належащи.
Идеята е, че основната цел на играта е забавление и за да остане такава през цялото време, от организацията на Мило Борисов съветват, че е важно преди да започване, желаещите да спазят някои базови правила. Например информираност за правилата, определяне на бюджет, който да се спазва, също и регламентирано време, което да не се пренебрегва. Хубаво е да се почива често и е препоръчително да не се фокусира върху загубите – те трябва да бъдат приети като един вид заплащане на такса за получено развлечение. Необходимо е играта да бъде преустановена след изчерпване на определения бюджет или след достигната печалба.

Сред добрите практики за отговорно залагане е това да се случва само при лицензирани хазартни оператори. Те трябва да имат ясни общи условия, денонощна клиентска поддръжка, криптирана връзка, както и възможности за депозиране или изтегляне на средства и задаване на времеви или парични ограничения.

Хазартните игри са още един подход за забавление на хората, но не бива да се превръщат в начин на живот. Към това се стремят хазартните оператори като Palms Bet, а организации като Фондация „Отговорна игра“ правят всичко възможно, чрез иновативни международни методи и визионерски практики да подкрепят хората и да изградят отговорно отношение към играта у масовите потребители на игрални услуги. Както и да се забавлявате в почивните дни, помнете, че понякога се налага да проявите дисциплина и самоконтрол.

Весели празници и отговорна игра!