Малки стъпки към голяма еко промяна

Планини от отпадъци растат по целия свят. Пластмасовите опаковки и торби, които често попадат в морето и заплашват околната ни среда, са особено проблемни. Но малките мерки често са достатъчни, за да предизвикат промяна.

Например купувайте възможно най-малко готови продукти. Приготвянето на готовите продукти е бързо и лесно. Тези продукти обаче често са не само нездравословни, но и опаковани в пластмаса. В името на околната среда и вашето собствено здраве, е разумно да изберете прясна храна, а не храна в пластмасова или найлонова опаковка. Също толкова лесно е да транспортирате покупката в раница, платнена чанта или пазарска кошница. Ако искате да е на сигурно място, винаги трябва да я носите със себе си в колата или в дамската си чанта.

Защо да носите вкъщи пластмасови бутилки, пълни с напитки, когато водата от чешмата тече през вашия собствен водопровод? Просто си вземете пречистващ филтър и по този начин екологично осъзнатите потребители не само спестяват много пластмасови отпадъци, но и пари.

Ако искате да купувате плодове и зеленчуци по устойчив начин, в идеалния случай трябва да търсите плодовете на пазара от собствени производители. За да използвате възможно най-малко найлонови торбички, за пазаруване са подходящи мрежи и торбички за многократна употреба. Друг добър вариант са ленени чанти и платнени чанти.

Подобна препоръка важи и за закупуването на хляб и тестени изделия. И в този случай е препоръчително да не избирате опакован хляб в найлонова торбичка. Освен това няма нищо лошо да транспортирате сладкишите в ленени или платнени торби.