mess2Често детската стая изглежда все едно през нея е минал ураган, поне в очите на родителите. На децата ви сигурно не им прави впечатление, но вие не може да понесете такъв хаос. Позната картинка, нали? Подреждането на стая не е от най-трудните неща, но не стигайте до момента, в който всеки път вие трябва да го вършите. Научете детето си на дисциплина още докато е малко и това ще му е от полза и за в бъдеще. Под организацията на детска стая не отнасяме само разтребване обаче, а и начина й на обзавеждане, съобразен с нуждите на детето.

Имайте предвид, че трябва да погледнете на нещата от гледната точка и на родител, и на дете. Хората рядко се замислят как едно дете вижда света, в буквалния смисъл. Малчуганите са нисички, затова си представете нещата от техния ъгъл на зрение. Някои обекти в стаята ще им изглеждат огромни и труднодостъпни. Просто седнете на земята и се огледайте наоколо – от там всичко изглежда съвсем различно, нали? Има много неща, които не са доизмислени докрай. Например нашите закачалки са твърде големи за техните дрехи. Гардеробът с плъзгащи се врати е опасен, защото могат да си прищипят пръстите като го затварят. Всичко това трябва да се има предвид още на фаза обзавеждане.

Що се отнася до подреждането, трябва да се опитате да представите нещата така, че детето ви само да поиска да има подредена стая. Правилната стратегия ще доведе до положителен резултат, затова обмислете нещата внимателно. Тъй като фигурата на родителя е авторитет за детето, вие трябва да му служите за пример и да му покажете как е редно да се случват нещата. Думите понякога не вършат работа, зависи от детето. Ако и при вас е така, стратегията, която ще донесе успех, е да превърнете всичко в игра – състезание помежду ви. Така детето ви ще научи, че редът трябва да се спазва не само в детската стая, но и по принцип в живота.