Грижим се за себе си, грижим се за дома си, за семейството си… стараем се да поддържаме работното си място чисто, за да ни е комфортно и т.н. Аз се питам обаче, грижим ли се достатъчно за града, в който живеем или по-скоро разчитаме някой друг да минава след нас и да обира боклуците ни? Мисля, че подобно поведение е безотговорно и показва липса на възпитание и обществена незаинтересованост. Затова днешния ми пост е посветен на чистотата на населените места у нас, било то малки или големи.

HamiltonFooterBlankWeb

Фактите са си факти – колкото повече хора живеят на едно място, толкова по-трудно е да се поддържа то. Чистотата на големи градове като София, Пловдив, Варна, Бургас и други зависи не само от финансовата сума, която се заделя за опазването и облагородяването на градската среда. Тя е важна, също е важно как си върши работата и фирмата, ангажирана с градската среда, но само те не са достатъчни, за да живеем в чист град. Важно е всеки от нас да се научи да пази и да почиства след себе си. Много неприятно ми става, когато видя някой човек да си хвърля фаса от цигарите или дъвката на земята. Салфетките, касовите бележки, билетчетата от градския транспорт също са дребни отпадъци, но представете си ако всеки от нас започне да ги пуска безотговорно и където му падне, а след това вятърът ги разнесе из целия град? Няма да споменавам по-големите опаковки, за които ни примързява да клекнем и да поставим вътре в кошчето за отпадъци, ако не сме го улучили преди това и опаковката е паднала в страни на земята…

Не са големи усилията, които всеки от нас може да инвестира в чистотата на своя град. Не не нужно вие самите да хващате метлата и да слагате гумените ръкавици. Достатъчно е само да почиствате след себе си, за да е приятно на всички ни и да живеем ние и децата ни на едно по-добро място.