Продължавам темата за здравословното хранене от предния път с най-голямо удоволствие. Надявам се, че информацията ви е полезна, и дори ако само един от вас се вслуша в съветите, то „мисията“ ми е била успешна.

Червени и зелени зеленчуци

Зеленчуците в червен до оранжев цвят съдържат голямо количество бета-каротин. Когато го приемате, в тялото ви той се превръща във витамин А. Той пък от своя страна е добър антиоксидант и помага срещу появата на бръчки, акне и други проблеми, свързани с кожните клетки.

Зелените, листни зеленчуци също са богати на витамин А, който стимулира кожата да възпроизвежда клетки и така да изглежда по-здрава и жизнена.

Интересен факт е, че кожата е най-големият орган в човешкото тяло, затова и тя трябва да се подхранва, а с консумацията на зелени и червени зеленчуци тя ще изглежда сияеща.

Трябва обаче да знаете, че в големи количества витамин А може да ви навреди. Приемайте го чрез храна и в допустими дози, а не чрез добавки и по неестествен начин.

url

Ядки

Лесен начин да доставите на организма си витамин Е е да ядете ядки. Така кожата ви би станала по-млада и мека на допир. Той предпазва и от вредните UV лъчи, помага за неутрализиране на свободните радикали в кожата и се бори с преждевременното ? стареене. Ако витамин Е се комбинира със селен, получен от извара например, се засилват антиоксидантните му свойства.

Бадемите имат изключителни антиоксидантни свойства, затова може да ги включите в списъка си от храни, които са полезни за кожата. Чрез бадеми, орехи и шам фъстък може също да приемате омега-3 мастни киселини, за които говорихме в предната статия.

Когато става дума за здраве, означава, че вие сами трябва да се погрижите за него, а не то за вас. Създавайки си правилен режим на хранене ви доближава не само до по-здрава кожа, но и до цялостно физическо здраве. Решението как да се храните си е изцяло ваше, но имайте предвид, че здравословното такова винаги ще е по-доброто за вашия организъм.