Когато чуете за диети, вие сякаш чувате дума “гладуване” и това си е точно така. Като цяло диетите, и така модерното “пречистване”, не трябва да са обвързани с цялостно изхвърляне на организма на всичко, което сте хапнали през последните дни. Целта е не да ви омаломощи, а да се разделите с вредното излишество. И понеже и аз много чета и имам няколко килограма в излишък, особено натрупвам през зимата, реших зи запиша тук, пък дано съм полезна и на вас, какво моят собствен опит ме е научил да НЕ правя. НИКОГА!

Едни от най-любопитните ми са пречистващите диети, които ще намерите в разни дамски списанийца и интернет портали. Te са разделени на 3, 5 или 7 дни.

Fresh vegetable juices on wooden table, on green background

“Любимата” ми, и изпитана, казва, че три дни трябва да се взима по малко английска сол в лъжичка и да се поемат само течности – чайове, плодови сокове. Моя позната я направи и остана без сили. В края на първия ден беше много гладна (което е нормално), че чак й премаляваше. През втория ден започна да я боли стомахът и чувстваше обща отпадналост. А на третия й станало толкова лошо, че колегите й се стреснали от вид и немощта й и се опитали да извикат линейка.

НЕ правете това у дома! Единственото, което можете да постигнете, е да си причините ужасен дискомфорт, да изпитате крайна слабост, да разстроите стомаха си и да спадне имунитетът ви. Пречистване с английската сол съм правила за ден и според мен това е напълно достатъчно. На следващия трябва да се хапва ориз, печени картофи, сирене и кашкавал, пилешко месо – т.е. да се захранва организмът постепенно, за да се подготвите към нормалния ритъм.

Другата ми диета “фаворит” е 7-дневна, която пречиства, детоксикира и обещава категорични резултати. 1-вия ден е само за сокове, 2-ри- за салати, 3-ти пак за сокове, 4-ти – за плодове, 5-ти – яйца, пилешко, кисело мляко, 6-ти- пак течен, 7-ми – преходен към нормалното хранене.

Моята най-близка приятелка я направи и резултатът беше – спад на желязото, хвана настинка и не свали 10 килограма, както беше обещано. Свали 4 килограма, но хапваше и други неща, защото просто й ставаше зле. Сама си включи диетичен хляб и яйце още на третия ден, риба и ядки, както и по един изпечен картоф.

Такива, като споменатите, диети са почти непосилни за спазване. Една диета трябва да е съставена спрямо индивидуалното състояние на всеки организъм, защото човек може да изглежда пълен, но това не означава, че е непременно здрав и може да понесе рязко гладуване. Възможно е желязото или кръвната му захар да не са в нормата и това да предизвика негативни последици. Затова, ако искате да свалите килограми, по-добре идете на диетолог, който ще ви направи необходимите изследвания и ще ви състави постепенна диета, благодарение на която ще сте здрави, пречистени и ефектът няма да даде големи поражения върху тялото ви.