Да приспиш дете може да е лесно

mother and sleeping childВсяка жена един ден се изправя пред огромния проблем: Как да приспиш дете?

Това може да бъде истинско мъчение. Детето се върти, плаче, играе му се и каквото и да правите не иска да стои мирно в леглото, камоли да заспи. Колко хубаво би било просто да можете да разкажете една приказка и да го убедите, че трябва да спи, както американските филми ни показват. Но в реалността, тази приказка би била наистина, ама наистина много дълга, за да има своя ефект.

Нека да започна с това, че грижите, които полагате за малкото човече, понякога могат да ви изиграят лоша шега. Майките са склонни да слагат детето в родителското легло, но научавайки го да спи между вас и вашия партньор, първо, че лишавате съпруга си от интимност и го подтиквате индиректно да потърси ласка другаде, второ – привиквате детето да спи в присъствието на друг човек. Най-важното е още от малко да се научи да бъде самостоятелно. Нека изпълнението на навиците му да не зависи от вас. То трябва да се научи да заспива в собствената си стая. Направете личното му пространство атрактивно и привлекателно за него. Казвайте му, че това си е неговото и само неговото местенце и ще видите как то бързо ще се привърже към него.

Песните за малките деца са добро решение, но не винаги помагат. Бебето заспива при люлеене на ръце, но когато е по-темпераментно и това не върши работа. На помощ идват новите технологии. Повечето деца реагират добре на звук от сешоар, духаща печка или климатик. Тих, монотонен, унасящ звук. За ваше щастие има такова мобилно приложение. Изтеглете го на телефона си и приспивайте детето си така, докато стане достатъчно голямо, че да можете да обяснявате каквото и да било.

Приказки в леглото са за малко по-пораснали деца. Обаче приказката задържа вниманието на някои деца, като не им позволява да заспят, докато не чуят края й. Тогава просто се пазарете с детето, че щом приказката приключи, то ще заспи. Обикновено върши работа.

Най-лесно заспива умореното дете, най-трудно – превъзбуденото. Затова никога не правете грешката вечерно време да давате на дете шоколад, да му включвате динамични анимации и не си позволявайте да сте шумни. Карайте го по-спокойно, не говорете високо, гледайте семейно някакво предаване или филм, но без да увеличавате много звука. Дори можете да придърпате одеяло на дивана, на който сте и така да завиете както вас, така и крачетата на играещото си дете. Това са сигурни знаци, че е време за сън.  Нека не вечерта, а денят му бъде динамичен. Занимавайте се с много неща, правете експедиции, постепенно го приучавайте да помага в домакинството или следобед излизайте на малко по-дълги разходки. Така вечерите ви, ще са далеч по-спокойни.