Домашните любимци, особено кучетата и котките са много популярни сред любителите на животните. Въпреки това има и много хора, които предпочитат да се грижат за екзотични екземпляри. В този случай брадатите дракони са често срещан избор, защото са лесни за отглеждане и са настроени приятелски, като се разбират дори и с деца. Ако сте решили това да бъде следващият ви любимец, или пък искате да подарите за предстоящите празници, прочетете в следващите редове някои интересни факти.

Брадатият дракон принадлежи към рода агама и се отличава със своята комбинация от люспи и шипове, напомняща на драконите, за които сме чели в приказките. Различните видове достигат на височина от 25 до 70 сантиметра. Те се характеризират с къси и силни крайници и голямата глава в характерна триъгълна форма.

Страничната част на тялото, задната част на главата и гънката на гърлото са облицовани с ясно изразени шипове. Тъй като животните могат да разпространяват гънките на гърлото си с хиоидната кост, за да образуват структура, сравнима с брадата, животните се наричат още брадати дракони.

Потенциалните собственици на домашни любимци трябва да са добре запознати с оптималните условия за отглеждане, преди да купят брадати дракони. При подготвянето на терариума например, е важно температурата да е средно 35 градуса и да има няколко температурни зони в терариума. Влажността трябва да бъде 30 до 40 % през деня и 50 до 60 % през нощта.

Размерът на терариума зависи от размера на животните, но не трябва да е по-малък от 150 х 80 х 80 см. Въпреки това, ако собствениците на домашни любимци си купят джудже брадат дракон, минимален размер от 120 x 60 x 60 сантиметра е достатъчен. Също толкова важно е терариумът да е оборудван с топлинни лампи, основно осветление, UV светлина и подходяща технология за измерване на градусите. Освен това, екзотичният любимец би се чувствал наистина комфортно ако има задна стена с възможност за катерене и скривалища.