нарязани цитруси в чиния

Съвети за правилна грижа за чинии

Съдовете, които използвате вкъщи, представляват инвестиция, която не искате да отиде напразно. Независимо от какъв материал са направени чиниите, вие най-вероятно бихте предпочели да ги запазите в добро състояние за по-дълго време напред. За да се случи това са нужни две неща. На първо място, трябва да си осигурите качествени чинии Anmar и второ, много важно условие за по-дълъг живот на чиниите, е да се грижите правилно за тях. Ето няколко важни съвета, които е добре да имате предвид чиниите вкъщи.

Ръчно измиване и използване на съдомиялна

За никой не е тайна, че съдомиялните се използват все по-често в домовете. Те пестят време и много усилия, които иначе щяха да се инвестират в измиване на съдовете. И макар да е истина, че повечето чинии и други съдове за храна са създадени по начин, който ги прави издръжливи на почистване в съдомиялна, един от най-сигурните начини да увеличите техния живот. Мийте с топла вода и препарат за съдове, след което избършете чиниите с мека микрофибърна кърпа. Избягвайте твърдите четки, които могат да надраскат повърхността на някои материали при продължителна употреба. Не киснете чиниите твърде дълго във вода, защото това може да намали стабилността му.

Дръжте чиниите изправени

Ако искате да намалите шанса за счупване на чиниите си, най-добре е да избягвате да ги държите една върху друга на водоравна повърхност. Най-сигурния начин за съхранение на чинии е върху поставка, направена за целта, която ги държи в изправено положение една до друга. Избягвайте да поставяте твърде тежки предмети върху чиниите, защото в противен случай могат да се получат малки пукнатини върху тях. Ако пък ви се наложи да държите чиниите наредени една върху друга, помислете за някакъв мек материал, който да сложите между всяка от тях. Целта е да се омекоти натиска и да се намали опасността от счупване.

поширани круши в бяла чиния

Внимание при използване

Винаги внимавайте, когато ползвате чинии, за да няма инциденти. Освен това е добре да помните, че керамичните съдове не понасят добре внезапни температурни разлики. Например, избягвайте да слагате затоплени керамични чинии на много студена повърхност. Ако вадите чинии от хладилника, оставете ги да се аклиматизират за известно време на стайна температура преди да ги затоплите в микровълнова или друга фурна. В противен случай материалът може да се свие или разшири, което пък увеличава риска от напукване и счупване на съда.

Ползвайте неметални прибори

Ползването на пластмасови, силиконови или дървени прибори за хранене е още нещо, което може да намали риска за вашите чинии. Металните прибори често водят до надраскване на повърхността на чиниите. Тези механични следи не просто не могат да се премахнат, но могат и да доведат до счупване в бъдеще. Затова е добре да помислите за прибори от друг материал, който е по-нежен към чиниите и другите съдове за храна, които ползвате.

Премахване на петна

Ако забележите петна върху чиниите, оставете ги да се накиснат за няколко минути в разтвор от вода, оцет и сода за хляб. Тези съставки в комбинация представляват силна формула за почистване на замърсявания върху всякакви повърхности на вашите съдове. По-добре е да не използвате белина и други силни съставки, които могат да компрометират здравината на съдовете.

Грижа за съдове в 5 лесни стъпки

  • Миене на ръка с вода и препарат за съдове с лека формула върши чудесна работа за поддържане на чиниите в чист вид;
  • Подсушавайте след миене за да избегнете появата на петна от твърда вода;
  • Дръжте чиниите изправени на поставка вместо една върху друга;
  • Внимавайте да не удряте чиниите при ползването им; 
  • Ако забележите напуквания в порцелановата повърхност на чиниите, може да ги поправите с комплект за поправка на порцелан.

Ако следвате всички тези съвети, ще запазите чиниите и другите си съдове в перфектно състояние за много време напред.