дами държат кафе чаши

Какво не знаем за вкуса на кафето?

Безспорно най-комплексната характеристика на кафето е неговият вкус. Това е нещото, което го прави наша любима напитка, която с удоволствие приготвяме рано сутрин, или всеки път, когато се нуждаем от малко повече енергия.

Вкусът на кафето е нещо, което може да развиете във времето. Нужни са само 2 неща: да сте отворени към  пробване на нови вкусове и да имате работещи вкусови рецептори. Трябва да желаете да изпробвате възможно най-много вкусове, включително и различните вкусове кафе капсули Nespresso, които предлагат богато разнообразие от наслада за всички сетива.

Как може да разкриете тайните на вкуса на кафето?

Когато искате да вложите повече внимание при опитването на различен вид кафе и неговия вкус, трябва да обръщате повече внимание на основните характеристики. Ето кои са те:

  • Сладост – това е един от най-лесните за различаване фактори при вкусване на различен вид кафе. Фокусира се над това доколко във вкуса се усеща сладост. Важно е освен степента на сладост да се обърне внимание и на вида сладост. Захарта има един вкус, но различните видове овкусители имат съвсем друг. Ако сравните меда, като подсладител, с различни видове есенции и аромати, ще знаете, че те са много различни и допринасят за различни усещане при кафето.
  • Усещане – в тази категория се фокусирайте над това как кафето се усеща на езика. По подобен начин експертите по бира усещат лекия вкус на пилзнерска бира в сравнение с тежестта на тъмната бира. По подобен начин може да се усеща и различен вид кафе, дори различните вкусове на кафе капсулите Nespresso.
  • Киселинност – киселинността в кафето има различни проявления и не всички от тях се асоциират с нещо хубаво и вкусно. Но е добре да имате предвид, че именно киселинността в кафето е един от най-отличителните белези на много от най-известните вкусове и брандове. За да се насладите на това качество на кафето, опитайте се да асоциирате киселинността с нещо хубаво, например някои от цитрусовите плодове – лимон, грейпфрут, лайм. Киселото мляко също има киселинен вкус, но той е нещо, което много хора обичат.
  • Вкус – при определяне на основния вкус на кафето, може да отприщите цялото си въображение. Най-важното в този случай е да сте опитвали много видове кафе и различни вкусове, за да имате база за сравнение. Колкото повече различни храни и напитки сте консумирали, толкова по-добре може да асоциирате някой вкус с нещо положително или отрицателно. Същото е и при кафето.

Послевкус – какво се случва след като сте изпили своето кафе? Именно това е целта на добрия послевкус. Той е самото усещане, което имаме в устата, след като сме консумирали глътката кафе. При някои кафета вкуса изчезва бързо след консумация, докато при други той се задържа за известно време. В зависимост от вашите предпочитания, може именно този фактор да надделее, когато избирате какъв вид кафе или кой вкус кафе капсули да ползвате.

дама с кафе и сако

Качество и интензитет на усещането

Всяка от горепосочените категории е важна и може да бъде разгледана в контекста на всяка една чаша кафе, която консумирате. Добре е да обръщате внимание на тези неща и да прецените кое от тях е хубаво за вас, и кое по-скоро бихте избягвали при консумацията на кафе. . Всеки от тези фактори може да бъде определен по количество и качество на усещането. Не всяка сладост е приятна и не всеки киселинен вкус е неприятен. Когато става въпрос за кафе, вкусът е цар. Именно вкусът на напитката е причината да я обичаме толкова и да се радваме на чашата с аромат, като никоя друга. Развивайки вкуса и усещанията си от различните видове кафе и кафе капсули, вие може да се насладите на любимата си напитка много повече.