Да имаш здраво тяло не е свързано единствено с полагането на големи усилия за извършване на физически активности. Става въпрос и за начин на хранене. Замисляме ли се каква храна поемаме и дали наистина ни действа положително? Е, аз го правя и се стремя да имам разнообразно меню. В следващите редове ще ви запозная с полезните храни, които често консумирам.

Добре е да си набавяме естествени антиоксидантни от природата чрез различни продукти. Такива например са зелен чай, къпини, домати, патладжани и дори шоколад.

Ако тренирате и се нуждаете от висококачествен протеин, то яйцата са отлично решение. Заедно с това те помагат и за дългосрочна памет. Плодовете, цитрусите, както и зелените на цвят плодове и зеленчуци са отлични средства за помагане върху съсредоточаването.

Тъй като често ми се налага да поддържам висока концентрация, хапвам авокадо. Сьомга, риба тон, аншоа също дават енергия и подобряват паметта. Те са и отлично решение при намаляване на депресивните състояния.

От своя страна пълнозърнестите храни, зеленият чай и храните, богати на калций като мляко и сирене, помагат за подобряване на вниманието, бдителността, концентрацията и борят умората.

В менюто си включвам и няколко специални съставки за специални умения. Консумацията на къри предпазва от невродегенеративни заболявания. Ядките стимулират мозъчната дейност и паметта, а шоколадът, който има в себе си 80% или повече какао, подобрява настроението и е силен антиоксидант.

В менюто ни е добре да присъстват храни, богати на Омега 3 и 6, витамин Е, В6, В12, фолиева киселина, желязо, магнезий и калций. Тези храни влияят върху производството на серотонин, норепинефрин и допамин в мозъка. Всички продукти, които насърчават производството на тези невротрансмитери, са полезни за настроението и психичното ни здраве.

Не забравяйте, че трябва да пиете поне по 8 чаши вода на ден, за да поддържате мозъка и тялото си хидратирани. По този начин ще повишите функционирането и ефективността им.