Вчера изпаднах в спор с една приятелка. Дълго време се опитваше да ме убеди колко непривлекателна е новата приятелка на брат й. По този повод ще си позволя да напиша няколко реда за човешкото излъчване и що е това нещо привлекателност.

Красотата е едно твърде субективно понятие, за да бъде еднозначно възприемано и поставено в някакви рамки. Всеки я възприема с индивидуалната си преценка и предпочитания. И слава Богу, защото ако имаше определение на красотата сигурно много мъже и жени щяха да бъдат емоционално ощетени.

Portrait_of_two_young_womenМодата за красота обаче е  друго нещо и понятие, което не бива да се бърка с истинската хубост. Модата е по-скоро някакъв идеал за красота и той в много случаи е подчинен на народопсихологията на жителите на дадена страна и разбира се на географската и позиция. Модерна през 19 век в Англия е била русата жена с големи сини очи. В  България по същото време идеалът е свързван със „снага топола, очи череши, вежди гайтани?. В Испания най-харесвана е знайната дама с гъсти тъмни букли и скосени очи, а във Франция са обръщали повече внимание на русите жени с остри нослета.

Макар всички тези опити красотата да бъде сложена в някаква рамка, това е все едно да сложиш въздух в буркан. По мое мнение, като човек, който води подобен блог, красотата е онова нещо, което топли очите на отсрещния човек. Тя може да се крие във всеки един малък детайл от чертите на човека, но най-вече от неговото излъчване и душевност.  Ако срещнете много красив човек, който ви обиди или изпъкне с непристойно поведения, вие не след дълго ще го наречете грозен или поне студен и несимпатичен.

Същото е с един не много красив човек, който с топлото си държание и чаровна усмивка може да ви омагьоса. Силата на неговата харизма е толкова завладяваща, че може би този човек ще ви се стори прелестен след само няколко минути разговор. Тъкмо това според мен е привлекателността – съчетанията между няколко качества, които придават на човека очарование. И тъй като всички имаме различни разбирания за това какви точно са положителните качества, то привлекателността е далеч по-абстрактна от красотата. И за нея единно мнение няма.