Днес ще ви разкажа за вълшебната хума. Наричана още лечебна глина, тя наистина е незаменима при маските за коса, кожа и масажите против целулит; лекува гъбички, рани, разширени вени и ухапвания; има успокояващо и обезболяващо действие. Народната медицина горещо я препоръчва, като практиката познава случаи, при които пациенти, болни от рак, приемат орално лечебната глина и мажат цялото си тяло с нея. С други думи, този удивителен природен продукт има както козметичен и естетичен, така и лечебен ефект.

Съвсем наскоро изпитах върху себе си и трите, сбогувайки се веднъж завинаги с пърхота. Дадох маса пари за дерматолози, шампоани, ампули, мазила и лекарства в борбата против неприятните сърбежи и люспи по главата и косата си. Специалистите ме увещаваха, че люспите са причинени от стрес и промяна в хранителния режим, въпреки моите обстоятествени пояснение, че продължавам да живея по същия начин, както и преди появата на досадната себорея. Нито един от препоръчаните ми шампоани (някои струваха над 20 лв!) не помогна, даже напротив. Ефект имаше, докато косата ми изсъхне, след което отново всичко побеляваше.

Тогава приятелка ме просвети за чудодейните свойства на хумата и как именно тя й е помогната да се пребори с M. Globosa (гъбичката виновник). Ето каква маска за коса ми сподели тя, с помощта на която косата ми днес е лъскава, здрава и най-важното – без следи от люспи:

1 ч.л. хума се разтваря в кисело мляко до получаване на гъста кашица, след което намазвате обилно кожата на главата, овивате с кърпа и чакате 30 мин. Изплаквате обилно с вода и третирате с балсам. Маската се прилага след измиване на косата. За оптимален ефект повтаряте процедурата 2 пъти седмично.