мъж чисти прозорци с робот

За какво да следите при купуване на робот за почистване на прозорци?

Роботите за почистване на прозорци са много полезен инструмент в справянето с мръсните стъкла на труднодостъпни места или пък за почистване на голяма повърхност без усилия. Те са интелигентни уреди за почистване, с помощта на които може да накарате стъклените повърхности у дома да заблестят като нови. Някои модели роботи за почистване на прозорци позволяват да се почиства релефна повърхност. Принципът на работа на този вид робот не е сложен. Уредът се прикрепя чрез вакуум на стъклена повърхност, след което започва да се движи по нея с помощта на сензори и да я почиства от край до край. Такъв модел робот за прозорци ще откриете в Koledzhikov, заедно с още няколко други модела, за които ще ви разкажем по-долу.

Видове роботи за почистване на прозорци

Най-общо съществуват 2 вида роботи, категоризирани според формата им:

  • Квадратни – поради дизайна си, квадратните роботи се препоръчват за по-големи прозорци. Те имат квадратна микрофибърна подложка, с която почистват стъклото до блясък.
  • Елипсовидни – обикновено използват две кръгли подложки, които влизат в контакт със стъклената повърхност и се завъртат, за да я измият.

Какви важни характеристики да следим при роботите за почистване на прозорци?

Ето няколко основни неща, които е добре да знаете за двата вида роботи, преди да ги закупите:

Въртяща или невъртяща подложка?

При робот с невъртяща подложка ще се наложи по-често да ги сменяте и перете, защото водещите страни ще се замърсяват повече. При въртящите се подложки този процес на замърсяване е по-бавен, тъй като движението ги кара да се замърсяват по-равномерно. Който и вид робот да изберете, рано или късно ще се наложи да изперете подложките му, ако искате да ги запазите чисти.

Работи ли с препарат за почистване, или само с вода?

За някои роботи се препоръчва използването само на вода. При тях почистващият процес няма да бъде с толкова добър резултат. Роботи, които позволяват резервоарът им да се зарежда със силен препарат за почистване, ще ви дадат по-добро почистване. Същевременно трябва да знаете, че когато може да чистите прозорците често – както е с робот, поддръжката им не налага задължително използването на препарат. По тях не се натрупва толкова много мръсотия.

Степен на покритие на стъклото

Една от най-трудните задачи за роботите е достигането до ъглите на прозорците, където дизайнът им обикновено пречи за почистване. Това е причината повечето роботи да не предоставят 100% покритие на цялото стъкло. Квадратните се справят по-добре, но дори и при тях невинаги е възможно да се почисти тази част на прозореца.

Начин на захващане

Роботите за почистване на прозорци обикновено се захващат за повърхността по 2 начина: чрез вакуум или чрез магнит. При вакуумното захващане се добавя и въже за сигурност, което трябва да бъде закрепено някъде по време на почистване. Методът е надежден и удобен. Обикновено роботите за прозорци разполагат и с вградена батерията, която гарантира, че при спиране на тока устройството няма да падне от прозореца, а ще се задържи за известен период от време – напълно достатъчен, за да реагира потребителят.  

робот за чистене на прозорци

Автоматизирана работа

По дефиниция, всяко смарт устройство за почистване трябва да може да извършва своята функция без надзор. Но при роботите за почистване на прозорци трябва да се отдели малко внимание. Все пак те няма как да се преместят на различен прозорец. Може да ги оставите без надзор само за краткото време, което им трябва, за да изчистят повърхността на един прозорец.

Заслужава ли си да се сдобиете с такъв робот?

Както разбирате, технологията на роботите за почистване на прозорци не е без своите недостатъци. Но пък те могат да ви спестят време и усилия, особено за прозорци, до които нямате толкова лесен достъп. Вместо да използвате стълби и телескопични почистващи инструменти, може да помислите за робот, който да свърши тази работа вместо вас.

Инвестицията в робот за почистване на прозорци си заслужава, защото тези машини ще ви улеснят в една иначе не толкова лесна задача.